fbpx

Bibliotheken Noord Fryslân

Terug naar alle cases

Waar leren laaggeletterden in een cursus dat er een wereld vol woorden aan hun voeten ligt? Hoe vinden nieuwe Nederlanders hun weg? Waar voelen jonge ouders zich welkom om hun kinderen nieuwe dingen te leren?

Bibliotheken! Deze openbare plekken voor de hele maatschappij zijn enorm in transitie. Van rijen met boeken naar hotspot voor nieuwe kennis. Maar hoe kun je als keten van biebs samenwerken, vertellen wat je doet en nieuwe doelgroepen bereiken?

Bibliotheekorganisatie BNF benaderde mij in 2014 al en liep op dat moment behoorlijk voorop. Boeken zijn maar een middel om verhalen te delen. Samen met de voormalig directeur Jouke Bethlehem heb ik een beleidsplan geschreven waarin de fysieke vestigingen (van Harlingen tot aan Buitenpost) veel meer met elkaar in contact zouden komen te staan. Samen leren en netwerken levert zoveel meer inzichten op! Het zorgde voor veel energie en nieuwe trots bij medewerkers.

Vanaf januari 2016 is de organisatie live met een nieuwe website en social media, waarbij we echt kennis maken met de medewerkers. Zij maken het verschil en stellen bezoekers op hun gemak, dus staan zij ook centraal in de verhalen. Een interne redactie is weer het geheim van deze site, zij zorgen met elkaar voor leuke en interessante verhalen.

In 2017 heb ik de projectgroep Het DigitaalhuisPlus geleid. Dit project is een samenwerking van Roobol, BNF en de gemeente Achtkarspelen. Dit heeft inmiddels al geleid tot een gezamenlijke e-werkplaats en het online platform het DigitaalhuisPlus wat ieder moment live kan gaan. Wat dit betekent voor de mensen in die regio? Een toegankelijke digitale plek waar je vanalles kunt leren en de wereld aan je voeten ligt.

Bibliotheek Flevomeer in Flevoland heb ik op ongeveer dezelfde wijze geholpen en momenteel ben ik voor bibliotheek Hoogeveen aan de slag.

Het is geweldig om te zien hoe deze organisaties zo een nieuwe rol in de maatschappij hebben gekregen en medewerkers vernieuwde trots op hun kernkwaliteit: het overbrengen van kennis en daarmee het vergroten van de wereld voor bezoekers.

Impressie

Geintereseerd geraakt in onze cases? Neem contact op!

Contact