Studiedag Onderwijs

Ga naar school, voltooi je opleiding, haal je diploma en dan zit je goed voor de rest van je leven. In de basis klopt dit helemaal. Maar hier zit nog een belangrijke stap vóór: ontdek wat je droom is, wat jouw talent is, wat jou écht gelukkig zal maken, en stippel op basis daarvan jouw toekomst uit.

Klinkt logisch? Toch gaat het hier vaak mis. Een kind dat goed kan tekenen, krijgt te horen: met tekenen kun je geen droog brood verdienen. Een kind dat liever met de handen werkt, wordt gezegd: met een hbo- of universitair diploma kun je later véél meer. Dit soort goedbedoelde adviezen zijn het onkruid dat de dromen van een kind overwoekert.

Spreker

Studiedag

Als leerkracht kun je de Pokon zijn die dit onkruid tegengaat, zodat een kind of jongere tot volle bloei kan komen. Simpelweg door in te zetten op zielvol onderwijs. Hoe je dit precies doet? Tijdens een inspirerende studiedag geef ik jou de juiste zetjes in de rug.

We gaan het tijdens de studiedag bijvoorbeeld hebben over:

  • Hoe je meer oog krijgt voor het talent van leerlingen/studenten en daar meer mee kunt doen tijdens de les;
  • Levelen met leerlingen/studenten (naast lesgeven kun je ook les krijgen; jongeren weten meer dan je misschien denkt);
  • De waarde van moderne technologieën voor het onderwijs – en hoe juist leerlingen/studenten hierbij een rol kunnen spelen;
  • Hoe je meer menselijkheid binnen de onderwijsinstelling krijgt.

Er leiden meerdere wegen naar Rome, vandaar dat ik tijdens een studiedag vooral vragen stel die tot nadenken zetten en je zullen inspireren om de volgende stap te zetten. De stap die leidt tot meer inspirerend, motiverend en zielvol onderwijs waarbij jezelf meer in je kracht staat en hierdoor automatisch leerlingen/studenten óók meer in de kracht zet.

Na de studiedag heb je handvatten en ideeën om jouw lessen nog leuker en waardevoller te maken. Voor leerlingen/studenten en daarmee ook voor jou als docent!

Ik was ooit docent!

Ik heb op verschillende onderwijsinstellingen gewerkt, waaronder RSG Magister Alvinus, NHL Hogeschool Leeuwarden en Hogeschool Windesheim. Hierdoor weet ik uit ervaring dat docenten betekenisvol willen zijn voor leerlingen/studenten, maar dat ze hierin vaak beperkt worden door de lespakketten/modules die ze met hun klas moeten doorwerken.

Ik liep ook tegen die grenzen aan. Maar ik vond een manier om meer oog te krijgen voor de kracht van studenten. Het zorgde voor meer saamhorigheid en onderling vertrouwen binnen een groep, wat leidde tot échte gesprekken over de leerstof en uiteindelijk tot betere studieresultaten. Belangrijker: ik heb bijgedragen aan het zelfvertrouwen van leerlingen/studenten. En dat zal ze helpen om hun hart te volgen en te doen wat hen echt gelukkig maakt.